טיפול משפחתי הוא סוג של פסיכותרפיה הכוללת את כל המשפחה או חלק מחבריה.
הטיפול המשפחתי מתבסס על האמונה שהמשפחה היא מערכת תמיכה רגשית ותפקודית בעלת עצמה רבה, וכי בעיות רבות יכולות להיפתר באמצעות שינוי היחסים ודפוסי הגומלין במשפחה.
בניגוד לטיפול פרטני בו ההתבוננות על הבעיה היא בהיבט של האדם שמבטא קושי מסוים, הטיפול המשפחתי מתבונן על הקושי בהיבט מערכתי, מתוך תפיסה שהתפקוד של כל אחד במשפחה שזור במערכת היחסים הכוללת במשפחה.
כאשר מדובר למשל בקשיים של ילד מסוים שקשייו משפיעים על המשפחה כולה, הטיפול המשפחתי ינסה להבין את הקושי בהיבט המשפחתי הרחב, תוך עבודה על היחסים המשפחתיים.
המטרה היא לזהות את מוקדי הקושי מצד אחד, ולהתמקד בכוחות החיובים של המשפחה מצד שני.
הטיפול המשפחתי מיועד לא רק למשפחות בהן הילדים עדיין גדלים בבית עם הוריהם, אלא לכל מבנה משפחתי, כולל משפחות בהן ה"ילדים" הם עצמם כבר בוגרים, כאשר בני המשפחה מעוניינים בעזרה במצבי קונפליקט או שיפור מערכות היחסים.
טיפול זוגי עוסק בקשר ובתקשורת בין בני זוג.
זוגות פונים לטיפול מסיבות שונות: ארועי חיים משבריים, התגברות של מתח וקונפליקט סביב התמודדות עם משימות החיים כגון הורות, נטל כלכלי ועוד, או שחיקה בזוגיות, במיניות או בקרבה לאורך השנים.
מטרת הטיפול היא ליצור ערוץ תקשורת בריא בין בני הזוג. הטיפול מסייע לבני הזוג ללמוד כיצד להקשיב ולהבין האחד את השני, עוזר להבין את הצרכים והמשאלות של כל אחד ואחת מבן או בת הזוג, עוזר לשנות דפוסי התנהגות שמקבעים את הקושי ואינם יעילים, ומעודד צמיחה ושינוי.
גם כאשר קיימת עוצמה רבה של תסכול, כעס וכאב הדדיים, ולעיתים אף יאוש הטיפול מהווה מקום בטוח ומכיל לבחון בו את הבסיס המחבר בין בני הזוג והאפשרות לתיקון ולשיקום הקשר.
טיפול זוגי אינו נועד רק לזוגות אשר נמצאים במשבר, והוא יכול להועיל לשיפור חיי הזוגיות באופן כללי. כל זוג, גם זוגות בראשית דרכם, יכולים לבסס באמצעות הטיפול דרכי תקשורת טובות ומקרבות, למצוא דרכים להתמודדות עם קונפליקטים, להגיע למיניות מספקת כחלק מאינטימיות וקרבה בין בני הזוג, ללמוד להתבונן ולהבין את הדברים מנקודת המבט של האחר, ולהבין טוב יותר האחד/ת את השני/ה.