מוכנות לגמילה מחיתולים משתנה מילד לילד ונמשכת על פי רוב בין כמה ימים לכמה חודשים.
הגיל הממוצע לגמילה בחברה המערבית הוא בין שנה וחצי לשלוש וחצי.
על מנת שהפעוט יצלח את תהליך הגמילה באופן תקין וללא שיבושים חריגים, צריכה להופיע בשלות בכמה תחומים:
- בשלות פיזית: הפעוט מתחיל להבחין בסימנים גופניים המקדימים לעשיית הצרכים ולשלוט בשרירי פי הטבעת ושלפוחית השתן. אחד הסימנים לכך הוא שהחיתול נשאר יבש לפרקי זמן הולכים וגדלים.
הוא מסוגל מבחינה מוטורית לשבת ולקום מהסיר/ישבנון, להוריד את מכנסיו ותחתוניו (כמובן שבסיוע מבוגרים בגילאים הצעירים), לחוש יציבות וביטחון.
- בשלות רגשית: הפעוט מגלה עניין וסקרנות לגבי תהליך הגמילה. הוא מצהיר על רצונו לעשות בשירותים, מתעניין בחברי המשפחה העושים את צרכיהם. בשלב זה נראה גילויי עצמאות בתחומים שונים (אכילה, משחק) ורצון בשליטה על הגוף.
כמו כן, פעמים רבות, הטריגר לגמילה יכול להיות מושפע מחשיפה חברתית. זו אחת הסיבות שלעיתים יותר קל להתחיל בתהליך גמילה בתמיכת צוות הגן ובמקביל לילדים נוספים.
- תנאים סביבתיים: תהליך הגמילה מחיתולים מצריך התגייסות של המבוגרים בסביבתו של הפעוט. לעיתים, תהליך הגמילה עלול לעורר בקרב ההורים תסכול, לחץ ובלבול לגבי הקו המנחה בו כדאי לנקוט. בנוסף, אירועים חיצוניים כגון: הולדת אח, מעבר דירה, נסיעה של אחד ההורים, עשויים להקשות על הפניות של הפעוט לגמילה. כדאי אם כן לוודא שמתקיימים התנאים המתאימים לתחילת תהליך הגמילה מחיתולים ולפי הצורך להמתין לנסיבות מתאימות יותר.
מתי נתחיל תהליך גמילה?
המוכנות לגמילה מחיתולים מבשילה אצל כל ילד בגיל אחר. חלק מהילדים בשלים לגמילה כבר בגיל שנה וחצי, וחלק מהילדים לא יהיו מוכנים לכך עד גיל שלוש וחצי. בנוסף, בשלות לגמילה מחיתולים בלילה על פי רוב מופיעה בשלב מאוחר יותר, סביב גיל 4-5.
תהליך גמילה מחיתולים אשר אינו לוקח בחשבון את מוכנות הילד, יכול להימשך זמן רב, להסתבך ולייצר מתיחויות ביחסים של הפעוט עם הוריו. הדבר נכון גם לגמילה מוקדמת מדי המזרזת את תהליך ההבשלה הטבעי של הילד, וגם לדחיית הגמילה המתעלמת מרמזי הילד ובולמת את רצונו בעצמאות.
בשני המקרים יכולה להתפתח אצל הפעוט תחושת תסכול, חוסר אונים ויכולים להתעורר קשיים בתחומים נוספים (שינה, אכילה וכדומה).
איך נתמוך בתהליך הגמילה?
- כדאי אם מתאפשר להתחיל את תהליך הגמילה בתקופה בה מזג האוויר נעים, ולאפשר לפעוט להסתובב עם בגדים שקל להסיר.
- נחשוף את הפעוט לסיר באופן הדרגתי. נאפשר לו לחקור אותו ולשחק עמו, להושיב בובה או לשבת בעצמו עם בגדים או לפני המקלחת. חשוב שהחשיפה הראשונית תהיה מהנה וללא כפייה.
- קיימים בשוק ספרים מצוינים העוסקים בגמילה. מומלץ להקריא ולהגביר את החשיפה אליהם בתקופה זו.
- תהליך הגמילה מערב מגע עם הפרשות. בתקופה זו, יותר מהרגיל, מומלץ לעודד התנסות במשחקים "מלכלכים" כגון: משחק בבוץ, צבעי ידיים וכדומה.
- בתקופת הגמילה מהחיתולים מומלץ לשמור על שגרה בסביבת הבית המוכרת והבטוחה.
- כדאי להימנע ממאבקי כוחות סביב הליכה לשירותים וסביב מצבים בהם הפעוט מפספס. תמיכה בעצמאותו של הפעוט, מתן חיזוקים מילוליים והעברת המסר שהוא יכול להתמודד בצורה טובה גם עם פספוסים בדרך, תחזק את אמונו בעצמו ותסייע לפעוט להשלים את תהליך הגמילה באופן תקין.
- חשוב לזכור שהגמילה מהחיתולים היא אתגר התפתחותי שדורש לא מעט אנרגיות מהפעוט. התהליך יכול לחזק את תחושת המסוגלות של הפעוט ולעודד תחושת עצמאות, אך הוא גם יכול לעורר תסכול ונסיגה להתנהגות רגרסיבית. חשוב בתקופה זו במיוחד לגלות אמפתיה לקשיי הפעוט ולהיות סבלניים לקצב וליכולות של הפעוט.
מתי לפנות לייעוץ?
- כאשר תהליך הגמילה נמשך זמן ממושך, תדירות הפספוסים אינה פוחתת או כאשר הפעוט מסרב ללכת לשירותים באופן חוזר בטענות שונות.
- כאשר מתעוררת חרדת אסלה הבאה לידי ביטוי במצוקה סביב התפנות בישיבה על אסלה והתנהגות מתנגדת/נמנעת כאשר הפעוט חש צורך להתפנות. לעיתים הפעוט יסכים לעשות את צרכיו אך ורק בחיתול או בתחתונים.
- במקרים מסוימים מופיעים סימפטומים גופניים כגון נפיחות בבטן, דיווח חוזר על כאב בטן, התאפקות ועצירויות. במקרה כזה הייעוץ יכלול לעיתים התייחסות רפואית, תזונתית ויעשה עם ליווי צמוד. חשוב לא להתעלם מהבעיה או להניח ש"זה יעבור עם הגיל". טיפול מתאים ומהיר מאוד משמעותי במצבים כאלה.
ניתן להיעזר בייעוץ בכל שלבי הגמילה. לעיתים התייעצות ממוקדת בשלב ראשוני עשויה למנוע הסתבכות ויכולה לסייע לפעוט לחזור למהלך גמילה תקין באופן חלק.