האם קצב ההתפתחות של בני או של ביתי מתאים למה שמצופה בגיל הזה?
מחד הוא כבר הולך בחופשיות, אך מאידך עדיין אינו משמיע אף מילה.
הוא פעיל, שמח, אוכל מצוין אך לא מצליח להירדם בלילות.
היא כבר נגמלה מחיתולים אך עדיין איננה משחקת במשחקי דמיון.
אחיו הבכור בגילו כבר ספר עד עשר…
הבת של השכנה נולדה חודשיים אחריה אך היא כבר רוכבת על אופניים…
הוא בוכה ומתפרץ בקלות ומתקשה להירגע, הדודה אומרת שזה כיוון שאנחנו מפנקים אותו, אבל אנחנו מרגישים שניסינו הכל ודבר אינו עוזר.
יש לנו תחושה, בתור ההורים שלה, שישנה בעיה. כולם אומרים לנו שאנחנו מודאגים ללא סיבה, אך תחושת הבטן שלנו היא שישנו קושי ממשי.
שאלות מעין אלו מטרידות הורים רבים. לעיתים כלל ההתפתחות של ילדינו נראה כי אינו תואם למצופה מגילם, לעיתים תחומים מסוימים מתפתחים היטב, אולם תחומים אחרים נראים כי נמצאים בעיכוב. הורים מוטרדים פונים לקבלת עצה לחברים, לשכנים, למשפחה, לאנשי חינוך ולהורים מנוסים אחרים. אולם לעיתים עולה צורך לעשות הערכה מהימנה של התפתחות הילד על מנת לוודא, האם אכן קיים פער בהתפתחותו?
מהו אבחון התפתחותי לגיל הרך?
אבחון התפתחותי לגיל הרך הינו תהליך הערכה של מצב תפקודו של הילד בכלל תחומי ההתפתחות:
- מוטוריקה
- תפיסה חזותית
- הבעת שפה
- הבנת שפה
- תקשורת
- הרגלי עצמאות
- שינה, אכילה
- התפתחות חברתית
- התפתחות רגשית-התנהגותית
- התפתחות המשחק
- ויסות רגשי
- מערכות יחסים ויחסי ההתקשרות להוריו
אבני הדרך ההתפתחותיות בתחומים השונים מושגות על ידי כל ילד במועד שונה. טווח הנורמה הינו נרחב מאוד ובאבחון תעלה השאלה האם ישנם תחומים אשר אינם תואמים לנורמה המצופה בגיל המסוים של הילד.
כיצד נערך אבחון התפתחותי לגיל הרך?
כיצד נעריך את התפתחותו של ילדך? וכיצד נעשה זאת אם לילד ישנו קושי לשתף פעולה?
האבחון מועבר על ידי פסיכולוגית התפתחותית, בעלת רקע בעבודה במכונים להתפתחות הילד והיכרות מעמיקה גיל הינקות והגיל הרך. תהליך האבחון נחווה לרוב על ידי הילדים כמפגשים משחקיים נעימים ועל ידי ההורים כהזדמנות להעמקת ההיכרות עם ילדם. המידע לצורך האבחון בכמה אופנים: ראשית, מוזמנים ההורים לשיחת היכרות, ראיון הורים אשר מטרתו להכיר את הילד דרך נקודת מבטם. נבקש לזהות את לזהות את מעלותיו וכוחותיו של הילד וסביבתו וכן למקד את גורמי הקושי. למידע הזה מצטרף שאלון שממלאת הגננת ובמידת הצורך נערכת גם תצפית בגן. לאחר מכן נערוך תצפית בהתנהלות הילד עם בני משפחתו. הערכה התפתחותית פורמלית מועברת על ידי הפסיכולוגית ההתפתחותית והיא נעשית על ידי משחקים מגוונים, אשר לפי תפקוד הילד ניתן להעריך את יכולותיו ולזהות לאיזה גיל מתאימה רמת ההתפתחות שלו בתחומים שונים. חלק זה של האבחון מבוסס על כלי הערכה אוניברסליים, מהימנים ותקפים אשר נמצאו כמשקפים נכונה את קצת ההתפתחות המצופה מכל גיל בתינוקות ופעוטות בכל העולם. כלי אבחון נוספים מועברים בהתאם למוקד הקושי של הילד ויכולים לכלול ראיונות, שאלונים, הערכה בתצפית והערכה במשחק.
סיכום, מסקנות ותוכנית טיפולית:
כלל המידע הנאסף באבחון התפתחותי לגיל הרך מגובש על ידי הפסיכולוג המאבחן לידי דו"ח אבחון המועבר להורים בשיחת הסיכום. מאינטגרציה של כלל המידע שעלה באבחון ייבחנו אפשרויות של אבחנות שונות, המלצות טיפוליות וגיבוש תכנית טיפולית עבור הילד. לעיתים נזהה באבחון כי ישנו חשד לקושי מולד ולעיתים יעלה כי ישנו קושי המושפע מגורמים סביבתיים שונים.
המלצות האבחון כוללות, במידת הצורך, הפנייה לגורמי טיפול רלוונטיים. לעיתים ההמלצות יכללו טיפול רגשי, לעיתים הדרכת הורים, לעיתים הפנייה לגורם מקצועי אחר, כגון פיזיותרפיסט, מרפאה בעיסוק, קלינאית תקשורת וכד'. לעיתים המלצות האבחון יכללו הפנייה לאבחון של רופא התפתחותי / נוירולוג ולעיתים יעלו המלצות הנוגעות לעזרה בתוך מערכת החינוך ומעונות היום. מטרת התוכנית הטיפולית היא לזהות את הדרך האופטימלית להשבת ילדכם למסלול התפתחותי תקין ולעשות זאת באופן המתאים לאותו הילד ולהוריו.