אבחון בשלות לכיתה א'
מה זכור לך מהיום הראשון בכיתה א'?
המעבר מהגן לכיתה א' הוא אחד ה"צמתים" משמעותיים בחייו של הילד. הילד, שהיה רגיל להיות מרבית שעות הבוקר במשחק ובתנועה, נדרש כעת ללמידה מובנית ממושכת. בבית הספר עליו לגלות אחריות ועצמאות, להתמודד עם כללים וסמכות, להיחשף למגוון ערוצי מידע חדשים ולהתבסס בתוך מעגל חברתי חדש.
מועד הכניסה לבית הספר נקבע על פי שנת הלידה ולא על פי מצבו ההתפתחותי והרגשי של כל ילד וילד. מרבית הילדים צולחים מעבר זה היטב ומסתגלים על פי הקצב האישי שלהם. אולם, לחלק מן הילדים המוכנות לכיתה א' מתגבשת מוקדם או מאוחר מהמועד והמעבר צריך להתקיים באופן המותאם לצורך האישי שלהם. מעבר בטרם עת לכיתה א' עלול לגרום לילד לפגיעה משמעותית במוטיבציה כלפי בית הספר ולהותיר משקעים רגשיים. מאידך, גם הישארות בגן שנה נוספת עלולה לייצר השלכות שליליות כגון שעמום, פגיעה בדימוי העצמי והחמרה של קשיי התנהגות.
השאלה לגבי המוכנות של כל ילד לבית הספר צריכה להיענות מתוך מחשבה הן על ההסתגלות לכיתה א' והן על המיקום שלו ביחס לשאר ילדי הכיתה לאורך כל שנות בית הספר. לפיכך, חשוב להכיר בקשיים העלולים להתעורר בכל אחת מהבחירות ולמצוא את הדרך לשמר חוויה חיובית וסקרנות כלפי למידה. כמו כן חשוב לזהות מהם הקשיים אשר שנת הישארות בגן יכולה להועיל לגביהם.
מתי מומלץ לערוך אבחון בשלות לכיתה א'?
מרבית הילדים אינם מגלים בשלות מלאה בכלל התחומים הנדרשים בעת המעבר לכיתה א', אולם בחלוף הזמן ועם סיוע מתאים הם יתמודדו כראוי עם המעבר. כאשר ישנם פערים בין יכולותיו שלל הילד בתחומים שונים או כאשר ישנם חילוקי דעות בנושא בין ההורים, הגננת ומטפלים שונים, מומלץ לערוך אבחון מוכנות לבית הספר. מטרת האבחון היא להעריך את יכולותיו השונות של הילד לעמוד בנדרש מתלמיד בכיתה א'.
מה בודק אבחון בשלות לכיתה א'?
- בשלות רגשית: ויסות רגשי, דחיית סיפוקים, עצמאות, מוטיבציה ללמידה ותהליכי הסתגלות.
- בשלות חברתית: הבנת נורמות חברתיות, התמודדות עם מצבים חברתיים, השתלבות במשחק ופתרון בעיות.
- בשלות לימודית-קוגניטיבית: קשב וריכוז, התארגנות, התמדה, זיכרון, הבנה כמותית, תפיסה חזותית ושמיעתית.
- בשלות שפתית: אוצר מילים, הבעה והבנה שפתית, מודעות פונולוגית, מיומנויות שיום, שליפה ותחביר.
- בשלות מוטורית: יכולות גרפו-מוטורית ותיאום עין-יד, מוטוריקה גסה, התמצאות במרחב.
בתהליך האבחון נברר מהו רצון ההורים והילד. נבדוק גורמים נוספים המשפיעים על מצבו של הילד, כגון: מעברי דירה, לידת אח, שינויים משפחתיים, מערכת היחסים עם הגננת או המורה, תאריך הלידה וגורמים פיסיים.
על מה מתבסס אבחון בשלות לכיתה א'?
- העברה של כלי אבחון אובייקטיביים להערכת יכולות לימודיות-קוגניטיביות.
- העברה של כלי הערכה רגשית-חברתית.
- דיווחי ההורים אודות הילד ורצונותיהם.
- דיווחי הגננת אודות תפקוד הילד בגן.
- האבחון נפרש על פני כ-3 פגישות הערכה, כל פגישה אורכת 50 דקות.
סיכום ומסקנות אבחון בשלות:
בסיום תהליך האבחון נערכת שיחת סיכום עם ההורים. בשיחה מוצגות המסקנות העולות מאינטגרציה של כלל המידע וההמלצות עבור ילדכם. דו"ח האבחון מתייחס הן למעלותיו של הילד ולגורמי החוסן שלו שיסייעו לו במעבר והן לקשיים שעלו והמענה הנכון עבורם. האבחון מתייחס למשך הזמן עד למעבר לבית הספר והאפשרות לסייע לילד להתחזק ולטפל בקשייו בפרק הזמן הנתון. דו"ח האבחון נמסר להורים בלבד וההחלטה אודות הישארות בגן או מעבר לבית הספר שמורה לרצון ההורים.