טיפול בפוסט טראומה
כשאנחנו מדברים או חושבים על טיפול בפוסט טראומה, רובנו מקשרים אותו לרוב לטיפול בחיילים, או אנשים שחוו אירועים ביטחוניים קשים כאלו ואחרים. פוסט טראומה או בשמה המקצועי-PTSD היא למעשה, תסמונת בה המערכת הנפשית שלנו, המוצפת בגירויים שאותם היא אינה מסוגלת להכיל. לנפש של כל אחד מאתנו ישנו מעין רף או גבול, כך שלמעשה כל אדם עלול ללקות ב-PTSD במידה וייחשף לאירוע קשה מדי. פוסט טראומה עלולה להתפרץ כתגובה לקשת רחבה מאוד של אירועים או מחזות קשים לדוגמא: תאונות דרכים, אונס ופגיעה מינית, חווית לידה קשה, פיגועים, שדה קרב ועוד.
התסמינים לפוסט טראומה
פוסט טראומה מלווה את המתמודדים איתה בכל שלב בחיים והיא עשויה להתעורר ולצוף כתוצאה מגירויים המקושרים נפשית לאותם מצבים טראומטיים וככל הנראה, כפי שנמצא במחקרי מוח הקשורים לפוסט טראומה גם למסלולים עצביים שונים במוח, לאותם אירועים טראומתיים. כשהמתמודדים ניצבים מול דבר שעלול להזכיר להם את אותה הטראומה (טריגר), הם למעשה חווים את אותו הרגע כאילו הוא מתרחש שוב ושוב, למעשה מחזירים את המתמודדים איתה, "לזירת הפשע" או לזמן החוויה הטראומתית בכל פעם מחדש. התסמונת הפוסט טראומטית מתבטאת בשימור החוויה כפי שהורגשה במקור ובעת האירוע ועלולה להתעורר כתגובה לרעשים, ריחות, מראות ומקומות המקושרים לאירוע הטראומתי שגרם לה. תסמינים כמו סיוטים בלילה, פלאשבקים, מצוקה והימנעות הם תסמינים מוכרים בפוסט טראומה. ניתן לחשוב על התסמונת הפוסט טראומתית כמעין מרכז כובד עצום הגורם למרכיבי הנפש השונים להסתובב סביבו, דבר המקשה כמובן על חופש פעולה וצמצום ניכר של העושר הרגשי.
בשל כך המתמודדים עם פוסט טראומה עשויים להתקשות בניהול אורח חיים נורמטיבי. זה קורה משום שהאדם הפוסט טראומתי מנהל את שגרת יומו כך שהוא נמנע ככל הניתן מהימנעות ממגע עם אותם גורמים מעוררי דחק וחרדה. משום התפשטותה ומרכזיותה של אותה חוויה והצורך להימנע ממנה הרי שגם פעולות שגרה יומיומיות נפגעות באופן המובן לסביבתו (כמו למשל אדם שהיה מעורב בתאונת דרכים ונמנע מנסיעה) אך לעיתים גם בתגובות הנראות משונות וגורמות לחוסר הבנה של הסביבה את הסובלים מפוסט טראומה. פעמים רבות אותן הימנעויות נדמות בטעות כהתמודדות ובסופו של דבר משאירות את הסובל או הסובלת במצב של בדידות אשר בתורו מחריף את הקושי ומקרבת את רגע הכניסה למשבר פוסט טראומטי חריף אף יותר.
הטיפול בפוסט טראומה
כיום קיימות גישות שונות לטיפול בפוסט טראומה שבאמצעותן המתמודדים איתה יכולים להשיב לעצמם את איכות חייהם טרם האירוע שהוביל לתסמונת. טיפול תרופתי בפוסט טראומה, עשוי לתת מענה אך הוא אינו פותר או מסייע בהקלת התסמונת מהשורש. מטרת הטיפול הקוגניטיבי בפוסט טראומה מעניק למטופלים כלים לריכוך והכהיית התחושות הקשות המתעוררת בזמן חשיפה לטריגר. טיפול נפשי בפוסט טראומה מחזק את תחושת הביטחון והיציבות אצל הסובלים ממנה, בעולם שעבורם הפך להיות שדה קרב יום-יומי. מעבר לכך, הטיפול הפסיכולוגי הפסיכודינמי מאפשר לאדם הסובל מפוסט טראומה לצאת מעמדת הבדידות הרבה המאפיינת מצבים אלו מתוך נסיונם של המטפל או המטפלת לגעת ולהקשיב באופן שאינו שיפוטי במכלוול נפשו של האדם על רבדיה הרבים ונקודות ה"פציעה". תהליך זה נמצא כמועיל להתבססות השיקום והיציאה ממצבים פוסט טראומתיים ובייחוד במידה והוא נעשה בשילוב שיטות נוספות.
כמו בטיפולים בהפרעות אחרות, כאן בתחנה הפסיכולוגית בגבעת חיים ישנה הקפדה על מקצועיות העשרה והכשרה מקצועיים המסייעים לאנשי הצוות השונים להתמודד להכיל ולאפשר טיפול מיטבי בנפגעי פוסט טראומה