טיפול בחרדה נותן מענה להפרעה הנפוצה ביותר של בעיות רגשיות הפוגעות במבוגרים ובילדים.
מה היא חרדה?
חרדה היא תגובת חירום טבעית של הגוף שנועדה להתריע מפני סכנה. חרדה ברמות מתונות יש לכולנו והיא נועדה לגייס את האדם להתמודד באופן אופטימלי עם מצבים שונים בחייו.
כאשר החרדה מתגברת ופוגעת בדרכים שונות בתפקוד התקין, נדבר על הפרעת חרדה ונשקול טיפול.
חרדה מתעוררת הן ביחס לארועים חיצוניים (ארועי טרור, מחלה, שינויים צפויים בחיים וכו') והן בהקשר לגורמים רגשיים/נפשיים בעולמו הפנימי של האדם. לעיתים קרובות ארוע במציאות החיצונית נוגע בנושאים בעולמו הפנימי של האדם, והשילוב ביניהם מעורר חרדה מוגברת.
תחושות חרדה עשויות להתבטא בדרכים שונות: בתופעות גופניות, בהרגשות של פחד ומצוקה, במחשבות טורדניות, בהתנהגות כפייתית, ו/או התנהגות המנעותית.
תופעות גופניות הקשורות לחרדה הן: דפיקות לב מואצות, הזעה, סחרחורת, קשיי שינה, תופעות של מערכת העיכול, ועד לתופעות גופניות קיצוניות יותר כגון קשיי נשימה, חוסר תחושה באיבר מסוים, ועוד.
אצל ילדים, תלונות גופניות חוזרות שלא נמצא להן מקור רפואי (כגון כאבי בטן, כאבי ראש וכו') עשויות להצביע על מצוקה וחרדה שיש להבין את מקורן.
חרדה אצל ילדים מתבטאת לעיתים קרובות בפחדים שונים (פחד מחושך, פחד להיות לבד בבית, פחד מגנבים, וכו'). הפחדים מביאים לעיתים קרובות להתנהגות של הימנעות (הילד לא הולך לישון לבד, לא נכנס לבד לשרותים וכו'). כמו כן ילדים עלולים לסבול מחרדת פרידה או חרדת נטישה, שעלולות להתבטא בקושי להיפרד בגן או אף הימנעות מהליכה לבית הספר (School Phobia).
חרדה יכולה להתבטא גם במחשבות טורדניות וחזרתיות שהאדם מתקשה למנוע ולהפסיק לחשוב אותן (למשל מחשבות חוזרות של פחד שיקרה משהו למישהו קרוב, מחשבות חזרתיות של ביקורת עצמית, מחשבה חוזרת על פחד מזיהום, מחשבה כפייתית על תכנים מיניים, ועוד).
לעיתים החרדה תתבטא בתופעות כפייתיות התנהגותיות, (הפרעה טורדנית כפייתית) כאשר האדם חש שהוא חייב לעשות כל מיני דברים כדי למנוע משהו רע שעלול לקרות (התנהגויות כגון שטיפת ידיים כפייתית, טקסים שונים, הכרח ללבוש רק בגד מסוים, ועוד)
גם התמכרויות קשורות בדרך כלל לחרדה, כיוון שהן ניסיונות לא יעילים של האדם להרגעה עצמית של מצבי חרדה.
מה הוא טיפול בחרדה:
ניתן לטפל בחרדה בגישות שונות של טיפול פסיכולוגי. במקרים בהם רמת החרדה גבוהה מאוד ופוגעת בתפקוד היומיומי התקין של האדם, מומלץ להתייעץ גם לגבי טיפול תרופתי (ע"י פסיכיאטר ולעיתים גם רופא המשפחה).
קיימות שיטות שונות לטיפול בחרדה: הגישה אותה אנו מציעים בתחנה הפסיכולוגית בגבעת חיים היא גישה משולבת הכוללת הן העמקה בהבנת הגורמים הרגשיים המעוררים את החרדה (טיפול פסיכולוגי דינמי) והן עבודה עם המטופל על דרכים להרגעה וויסות עצמי של החרדה ודרכי חשיבה שעוזרות להפחית את החרדה (טכניקות של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT).
טיפול בחרדה אצל ילדים: לצד הטיפול בילד/ה חשובה מאוד גם מעורבות ההורים בטיפול, הן לצורך הבנת מקורות החרדה והן הדרכה של ההורים לגבי ההתנהגות והתגובות שלהם שיוכלו לעזור לילד/ה המתמודד/ת עם חרדה.