מהו טיפול באמנות?
טיפול באמנות הוא טיפול רגשי המשלב התנסות ועבודה בחומרי אמנות כאמצעי ביטוי והבנה של חוויות ותכנים נפשיים רגשיים. והוא מבוסס על השילוב בין השפה הפסיכואנליטית לבין שפת האמנות הפלסטית. דרך עבודה זו כוללת עבודה בחומרי אמנות מגוונים והתייחסות מילולית לתוצרי תהליך העבודה והיצירה ולקשר שנוצר בטיפול.
תהליך הטיפול באמנות מבוסס על ההכרה כי מחשבותיו ורגשותיו של האדם, הנובעים מהלא מודע, זוכים לביטוי באמצעות דימויים ולא דווקא באמצעות מילים ובדרך זו משמשת האמנות אמצעי תקשורת לא מילולי, דרך להבעת רגשות מבולבלים שאינם מובנים, בניסיון להבין אותם ולערוך בהם סדר.
האמנות הפלסטית- העבודה בחומרים, הינה שפה הנובעת מרמות תקשורת ראשוניות ביותר. מראשית החיים התינוק, נטול השפה המילולית- הקוגניטיבית, "משאיר סימנים בעולם". הוא מתנסה בחומרים הנגישים סביבו- מזון וחומרים מהטבע, ובהמשך בוחן גם את המשחקים המוגשים לו באמצעות שפת האמנות- צבע, צורה, גודל, צליל, ומירקם. פעולות אלו נעשות ברמה התחושתית ומהוות למעשה את "יצירות האמנות" הראשונות.
הטיפול באמנות, מתבסס על שפה אוניברסאלית זו, הנגישה לכל אחד, ועל נטייתו הטבעית, הראשונית של הילד כמו גם של המבוגר, לחוש, לשחק, לחוות וליצור ולכן אין צורך בהתנסות קודמת באמנות, או בכישרון.
בטיפול באמנות, בנוסף לדרכי הטיפול המקובלות כמו דיבור ומשחק, נעשה שימוש בחומרי אמנות מגוונים ובדרכי עבודה שונות כמו ציור בעפרונות, בגירים, ובגואש, פיסול ובנייה חופשית בחומר, בעיסת נייר ובחומרים ממוחזרים, קולאז', תפירה, ועוד. טכניקות וחומרים אמנותיים מהווים אמצעי הבעה אישית ואמצעי להתערבות טיפולית.
בדרך טיפול זו מוזמן המטופל לבחור את החומרים המדברים אל ליבו וליצור באופן ספונטאני. במהלך העבודה ניתנת למטופל הזדמנות להעלות תחושות וקונפליקטים שקשה לעיתים לבטאן במילים. הוא יכול להביע כלפי היצירה שיצר משאלות, מאוויים, כעסים ופחדים, לספר עליה סיפור, ולבטא באופן קונקרטי תהליכים של הריסה ובנייה מחדש, המבטאים באופן סימבולי תכנים רגשיים פנימיים, לא מודעים. כך משמשת היצירה האמנותית הנוצרת בחדר הטיפול כלי ביטוי אותנטי לעולם הרגשי של המטופל והיא יכולה לשמש אמצעי חיבור סימבולי בין החוויה הפנימית של המטופל לבין העולם שמחוץ לו, בין העשייה לדיבור, ובין פנטזיה למציאות. במהלך הזמן החוויה היצירתית המתמשכת מאפשרת התבוננות, תובנות, עיבוד, ושינוי רגשי אצל המטופל.
הייחודיות של הטיפול באמנות שהתוצרים הנעשים בחדר הטיפול אינם נמדדים בקנה מידה אסתטי, אמנותי. הם אינם צריכים לצאת "יפים", ואינם מיועדים לתצוגה. תוצרים אלו נשארים בחדר הטיפול, ניתן להתייחס אליהם באופן המשכי, להוסיף ולגרוע מהם, ולעקוב אחר השינויים החלים בהם, כהקבלה לתהליכים רגשיים.
למי מיועד הטיפול באמנות?
- לילדים הנמצאים במצוקה רגשית המתקשים לבטא את רגשותיהם בדרך מילולית.
- לאלו שאוהבים ליצור, וחווים הנאה והצלחה בתהליך היצירה.
- לילדים, נוער ומבוגרים בעלי צרכים מיוחדים ובעלי עיכוב התפתחותי להם מספקת האמנות חופש, הנאה, משחק ושחרור.
- למבוגרים הזקוקים לטיפול ודרך עבודה זו יכולה לסייע להם לשחזר שפה פנימית אותנטית. שפה ש"נשכחה".