מה זה טיפול בתנועה?
טיפול בתנועה הוא טיפול רגשי המשלב התייחסות לגוף ועבודה בתנועה כאמצעי ביטוי לחוויות ותכנים נפשיים ורגשיים.
שיטת טיפול זו שייכת לתחום הקרוי: "טיפול בהבעה ויצירה", (Expressive Therapies) והיא מתבססת על שילוב בין חשיבה פסיכואנליטית המתייחסת לחוויות הנפשיות לבין אמנות התנועה והמחול.
הייחודיות של הטיפול בתנועה שהוא כולל שילוב בין חלקים מילוליים של שיחה לבין עבודה עם הגוף. העבודה הטיפולית בטיפול בתנועה מתרחשת באופנים רבים:
החל מתשומת לב לגוף והתייחסות מילולית לחוויות ותחושות גופניות, ועד לעבודה ישירה עם הגוף: כגון- נשימה, הרפיה, תנועה, עבודה עם טונוס שרירים, דמיון מודרך ועוד.
ההנחה הבסיסית של טיפול בתנועה היא כי הגוף והתנועה מחזיקים בתוכם ומבטאים תכנים רבים של עולמנו הפנימי: רגשות, משאלות, הגנות, פחדים, זיכרונות, דפוסים וכדומה.
בראשית החיים, עוד בטרם מתפתחת השפה, לא ניתן להפריד בין הגוף לנפש, וכל חוויה נפשית נרשמת למעשה כחוויה גופנית. רישום החוויות הרגשיות נעשה דרך החושים, התחושות, מערכת הנשימה, העצבים, התנועה והשרירים. עם ההתפתחות אנו מתרגלים להתייחס לחוויותינו באופן מילולי ופחות דרך הגוף, אך למעשה לאורך כל החיים הגוף שלנו ממשיך ורושם בתוכו מצבים נפשיים שונים, ויש אף חוויות שנרשמות בעיקר באופן גופני ופחות כזכרון במילים. הדבר נכון במיוחד במצבים של טראומה ופוסט טראומה, וכן ביחס לחוויות מאוד מוקדמות בחיים, לפני שהתפתחה שפה. עם זאת גם בחיי היומיום לא פעם הגוף "מדבר" ומבטא חוויות הקשורות לתחום הרגשי והנפשי. לדוגמה: אצל אנשים רבים מצבי לחץ ,מתח או חרדה יתבטאו בכאבי ראש, כאבי בטן, בעיות בעיכול, קשיי שינה או אף לחצים בחזה וקשיי נשימה.
המפגש הבלתי אמצעי עם הגוף בטיפול בתנועה מאפשר לפגוש את עצמנו במקומות שאינם תמיד נגישים לנו דרך שיחה בלבד.
מה הוא טיפול בתנועה לילדים?
ילדים וילדות שונים ממבוגרים. ילדים באופן טבעי זזים הרבה יותר ממבוגרים ומבוגרות: הם משחקים, נעים, נוגעים, וככל שהם צעירות וצעירים יותר הם גם מתייחסים לחוויותיהם הגופניות הרבה יותר בפתיחות ממבוגרים. לכן טיפול לילדים שונה מטיפול לגילאים מבוגרים יותר. למעשה כל טיפול רגשי לילדים ולילדות כולל בתוכו גם תנועה ופעילות עם הגוף. הייחודיות של טיפול בתנועה לילדים, שלצד המשחק והשיחה, ניתנת תשומת לב ממוקדת לגוף ולעבודה עם הגוף. לעיתים קרובות ילדות וילדים אשר מתקשים לבטא עצמם בדרכים מילוליות יוכלו להעזר יותר בטיפול בתנועה אשר מאפשר להם להביא את עצמם דרך הגוף.
למי ומתי מתאים טיפול בתנועה:
- טיפול בטראומות וטיפול בפוסט-טראומה.
- טיפול בנפגעות ונפגעי תקיפה מינית.
- טיפול בהפרעות קשב וריכוז.
- הפרעות אכילה.
- גיל ההתבגרות והתמודדות עם שינויים גופניים ורגשיים, דימוי עצמי ודימוי גוף וכדומה.
- שאלות הקשורות למגדר ולמיניות.
- התמודדויות הקשורות לדימוי עצמי וגופני.
- התמודדות עם חרדה.
- התמודדות עם מחלות או נכויות גופניות.
- טיפול בגיל הרך (כשאין עדיין שפה או השפה בתחילת דרכה).